Puternica şi influenta şcoală românească de geomorfologie a avut drept obiectiv încă de la primele simpozioane (Braşov, 1972, Piatra Neamţ, 1980) organizarea unei asociaţii profesionale pe acest domeniu. Abia în 6 aprilie 1990 Asociaţia Geomorfologilor din România s-a constituit cu prilejul întrunirii membrilor fondatori (universitari, cercetători, profesori de geografie, specialişti din alte domenii cu interes în cunoaşeterea reliefului) la Facultatea de Geografie din Bucureşti. Cu acea ocazie s-a ales şi conducerea, primul preşedinte fiind Profesorul Grigore Posea (vicepreşedinţi: Ion Mac, Dan Bălteanu, Ioniţă Ichim). În acelaşi an asociaţia a căpătat personalitate juridică (documentele de infiinţare au fost publicate în Revista de Geomorfologie, nr. 1, 1997). Putem aprecia că momentul constituirii AGR a avut loc la mai puţin de un an faţă de înfiinţarea Asocţiaţiei Internaţionale a Geomorfologilor (IAG/AIG), respectiv, 1989, cu prilejul celei de a doua Conferinţă Internaţională de Geomorfologie (Frankfurt/Main, Germania).
Asociaţia Geomorfologilor din România a aderat la IAG/AIG în anul 1997, fiind alături de alte 61 de asociaţii profesionale de geomorfologie din tot atâtea ţări.
Cu regularitate anuală, uneori bianuală, geomorfologii români (afiliaţi sau nu AGR) s-au reunit în cadrul Simpozioanelor unde s-au dezbătut probleme cheie ale reliefului Romaniei, ale conceptelor şi metodelor de cercetare sau provocări din partea altor domenii de interes asupra formelor de relief. Lista Simpozioanelor şi conducerea AGR de-a lungul timpului este elocventă în acest sens, arătând deopotrivă tradiţia reuniunilor şi consolidarea nucleului specialiştilor geomorfologi.